نبشی چیست
نبشی چیست؟ نبشیها زیر دسته پروفیلها هستند. پروفیلها مقاطع پر کاربردی هستند که در صنعت به دو دسته پروفیل باز و پروفیل بسته تقسیم میشوند.
نبشیها یکی از مهمترین انواع پروفیلهای باز هستند که دارای سطح مقطع خاصی میباشند و کاربردهای زیادی در ساخت و ساز دارند. این محصول جزء دسته محصولات فولادی بوده که در انواع مختلفی در باز موجود است.
نبشیها در واقع پروفیلهایی هستند که دارای دو سطح مقطع، عمود بر هم هستند. این محصول از سری محصولات فولادی بوده که دارای دو شکل منفرد و مرکب در بازار است. و از همین دو شکل در انواع پروژههای صنعتی و ساختمانی استفاده میشود. این محصول را طی فرآیندهای نورد گرم و نورد سرد تولید میکنند.
نبشی چیست
بطورکلی اصطلاح نبشی را از کلمه نبش به معنی پیچ و کنج گرفتهاند. ظاهراً این محصول نیز دقیقاً نمایشگر پیچ و یا سویق است و از طرفی معنی عبارت انگلیسی آن زاویه بوده. و از نظر شکل ظاهری، نشان دهنده کنج و زاویه میباشد.
نبشیها در جنسهای مختلفی مانند آلومینیوم، پلاستیک، فولاد ساختمانی و استینلس استیل تولید میشوند. و در کشورمان ایران به دو صورت در بازار موجود است. نبشی وارداتی از کشورهایی نظیر اوکراین و روسیه تهیه میشود. و نبشی که توسط کارخانههای داخل ایران تولید و عرضه میشود.
مشخصات نبشی
درست است که به نبشیهای فلزی نسبت به محصولاتی مانند تیرآهن توجه کافی نمیشود. اما این موجب نمیشود که از اهمیت آن در ساختمانسازی غافل شد. این محصول از واژه انگلیسی Angle bar گرفته شده است. برای نمایش نبشی از حرف L و یا گاها حرف V استفاده میشود. و عددی که در کنار این حروف مشاهده میشود، تعیین کننده سایز بال نبشیهاست.
همانطور که بیان شد، نبشیها دارای دو ضلع عمود بر هم هستند. اگر این دو ضلع با یکدیگر مساوی باشند، به آنها نبشیهای بال مساوی میگویند. و چنانچه دو ضلع نبشی دارای طول نابرابری باشند، به آنها نبشیهای بال نامساوی میگویند.
نبشی چیست
وزن نبشی از اندازه آن تبعیت میکند و اندازه هر نبشی وابسته به اندازه ضلع در آن است. بعنوان مثال زمانیکه میگویند نبشی 4 بدین معنی است که سایز بال نبشی 40 میلیمتر و یا 4 سانتیمتر است.
اغلب در زمان ذکر سایز نبشیها، ضخامت آنها را نیز با واحد اندازهگیری میلیمتر اظهار میکنند. بطور مثال نبشی 5 که دارای ضخامت 4 میلیمتر است را به صورت 50*4 نمایش میدهند. چنانچه نبشی بالهای نامساوی دارا باشد، در هنگام ذکر سایز، اندازه هر دو را ذکر میکنند. نبشیها بر طبق استاندارد بینالمللی din en 10056 و همچنین جدول اشتایل که دارای اندازههای دقیق نبشی است، تولید میشوند.
فرآیند تولید نبشی
بعد از جنگ جهانی دوم، به تدریج جمعیت کشور ایران رو به رشد بود و وضعیت اقتصادی جامعه رنگ و بوی دیگری به خود گرفت. پس از آن مردم تصمیم گرفتند تا منازل خود را به صورت مدرنتر بسازند. و از مصالحی استفاده کنند که از جنس خشت و چوب بود. در آن زمان با توجه به شرایط خاص اقلیمی، چوب کافی در دسترس نبود و به همین دلیل به سمت آهن و آلومینیوم روی آوردند. مقاطع آهنی مثل میلگرد، تیرآهن، قوطی و نبشی پس از آن مورد استقبال افراد زیادی قرار گرفت. و امروزه جایگاه این مقاطع در ساخت و ساز مثال زدنی است.
پس از بررسی فرآیند تولید نبشی، متوجه خواهید شد که نحوه تولید این محصول بسیار شبیه به تولید ناودانی است. تنها تفاوت فرآیند تولید این دو محصول در شکل ظاهری آنهاست. بدین معنی که در تولید نبشی از فولاد خامف مقطع باید به شکل حرف L در بیاید. و در تولید ناودانیها، این فولاد باید به شکل حروف U و یا C باشد. فرآیند تولید نبشی به دو صورت پرسی و فابریک است.
انواع نبشی از نظر فرآیند تولید
نبشیها را از لحاظ فرآیند تولید به دو بخش پرسی و فابریک دستهبندی میکنند. هرکدام از آنها به نحو خاصی تولید میشوند و کاربردهای متنوعی دارند.
نبشی پرسی
چنانچه نبشیها را از ورقههای آهن تولید کنند. به آن نبشیها نبشی پرسی میگویند. تولید این نوع نبشی مانند ناودانیهای پرسی است. بدین صورت که ورق نواربر شده را از خط تولید عبور میدهند. و سپس عملیات شکلدهی را به صورت سرد انجام میدهند. زاویه داخلی در این مدل نبشی 90 درجه بوده و عموماً بال مساوی تولید میشوند. لازم به ذکر است که جنس نبشیهای پرسی از فولاد ساختمانی نوع ST37 است.
نبشی فابریک
نوع دیگر نبشیها، نبشی فابریک است. که طی فرآیند نورد گرم تولید میشود. این نوع نبشی را به وسیله اسلبهای مخصوص گداخته شده شکل میدهند. نبشیهای فابریک خواص مکانیکی متفاوتی نسبت به نوع اول نبشیها دارند و این امر به دلیل تفاوت در شرایط تولید آنهاست.
اینکه کدام نوع نبشی از نوع دیگر بهتر، نیاز به بررسیهای دقیقتری است. بطورکلی نبشیهای فابریک به هنگام تولید از دقت بالاتری در برش برخوردار هستند و میتوان نبشیها را با هر ضخامت دلخواهی تهیه نمود. از طرفی در این مدل نبشی به دلیل اینکه هر دو مدل بال مساوی و بال نامساوی وجود دارد.
هزینه تولید بالاتری را میطلبد. نبشیهای پرسی، از نظر قیمت ارزانتر بوده و میتوان بدین وسیله نبشیهای بال مساوی تولید نمود. همچنین در بحث تولید در ضخامتهای مختلف نیز دارای محدودیت وجود دارد. در واقع به دلیل کیفیت و دقت پایینتر در این مدل نبشیها قیمت آنها ارزانتر است.
لازم به ذکر است که نبشیها از نظر جنس به چند دسته نبشی گالوانیزه، نبشی اسپیرال و نبشی زنگنزن تقسیم میشوند.
نبشی چیست
انواع نبشی از نظر جنس
نبشیهای گالوانیزه
این نوع نبشیها قطعات آهنی هستند که توسط فلز روی پوششدهی میشوند. چنانچه پوشش روی آسیب ببیند، باز هم قطعه آهنی زنگ نمیزند. بین روی و آهن از ترکیبات پلی الکتروشیمیایی استفاده میشود. در این حالت فلز روی در نقش آند و آهن در نقش کاتد خواهد بود. از این نوع نبشی بیشتر در سازههایی استفاده میشود که در معرض زنگزدگی هستند.
نبشی اسپیرال
این مدل نبشیها دارای بالهای مساوی هستند و اغلب در اندازههای 20*20*2 و یا 50*50*5 تولید میشود. کارخانه شکفته مشهد و فولاد کوهپایه از مهمترین تولیدکنندگان این نبشی با میزان تلورانس بسیار کم، هستند.
نبشی ضد زنگ
در این مدل نبشیها، چون مقدار آهن موجود بسیار زیاد است. نسبت به سایر مدلها قیمت ارزانتری دارد. آهن خالص همانطور که میدانید مقاومتی در برابر آب و اکسیژن موجود در هوا ندارد و خیلی زود زنگ میزند. بنابراین در ساخت و سازها نباید به هیچ عنوان از آهن خالص استفاده شود. و توصیه تولیدکنندگان استفاده از آلیاژهای آهن است. آلیاژ در واقع ترکیب چند فلز است. فولاد، بیشترین رایجترین آلیاژ آهن است و دارای ترکیبات کمی از کربن میباشد. برای ساخت نبشیهای زنگنزن نیز باید از فولاد استفاده نمود که در آن ترکیباتی مانند کربن، نیکل، آهن و کروم وجود داشته باشد.
نبشی چیست
مشخصات شیمیایی و مکانیکی نبشی
با توجه به این امر که نبشیها از فولادهای ساختمانی تولید میشوند. طبیعتاً مشخصات شیمیایی آنها نیز از مشخصات شیمیایی ورقهای خام مورد استفاده برای تولید نبشی تبعیت میکنند. برای تولید نبشی از ورقهای سیاه استفاده میشود. بعنوان مثال در نبشی گرید St37 به میزان 0.065، فسفر 0.065، گوگرد و 0.009 درصد نیتروژن بکارگیری میشود. از نظر مشخصات مکانیکی نیز در این محصول تنش تسلیمی، مقاومت کششی. درصد ازدیاد طول و همچنین ضخامت خمش دارای اعداد خاص هستند که در هر گرید از فولاد این اعداد متغیر خواهد بود.
ارتباط با ما
09122136675
02128423820
قیمت مناسب را از ما بخواهید
آدرس
تهران – جاده قدیم کرج – بعد از شیرپاستوریزه – مجتمع تجاری پارس امیر – پلاک 24/1
صفحات
ارتباط با ما در شبکه های اجتماعی
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به فولاد رسول دلاکان می باشد.